بازدید کننده گرامی:

لطفا جهت ویزیت پزشک، دریافت مشاوره رایگان، تشکیل پرونده، هماهنگی شرکت در سمینارهای ماهیانه آموزشی ویژه بیماران دیابتی و دریافت هرگونه اطلاعات تکمیلی به کلینیک دیابت مرکز، مستقر در کلینیک ویژه تخصصی و فوق تخصصی دانشگاه علوم پزشکی سمنان مراجعه نمائید.

 

مطالب آموزشی ویژه بیماران:

زندگی با دیابت:

تشخیص دیابت :

دیابت می تواند همراه با ترس و خبر های ناراحت کننده وارد زندگی بیشتر مردم شود. اگر شما در فامیل  فرد دیابتی دارید، احتمال بیشتری جهت ابتلا داشته و در صورت ابتلا ممکن است از عوارض جدی آن مانند مشکلات چشمی –نارسایی کلیه –مشکلات قلبی و حتی قطع عضو در امان نمانید. عوارض دیابت در صورت مراقبت از خود می تواند با تاخیر بروز کرده و یا حتی پیشگیری شود. به همین دلیل لازم  است که شما بیشتر با این بیماری آشنا شده و اقدامات پیشگیری کننده و مراقبتی لازم را انجام دهید.

اصول پایه در دیابت :

معنی داشتن دیابت این است که مقدار زیادی قند در خون شما وجود دارد. بطور طبیعی در خون شما معمولا قند وجود دارد. زیرا بدن برای انرژی به آن نیاز دارد. اما مقدار زیاد آن می تواند برای سلامتی خوب نباشد.

وقتی شما غذا می خوردید بدن شما مقداری از گلوکز موجود در غذا را می سوزاند. در بدن شما خون قند را برای کسب انرژی به سلولها می برد. از طرفی هورمونی به نام انسولین، قند را از داخل خون به داخل سلولها منتقل می کند. انسولین توسط پانکراس ساخته می شود وقتی بدن شما نمی تواند به اندازه کافی انسولین تولید کند و یا در استفاده از انسولین دچار مشکی می شود. قند نمی تواند وارد سلولها شود و میزان قند در خون بالا می رود. بالا رفتن قند در خون شما می تواند مشکلات زیادی را باعث شود.

چهار نوع دیابت وجود دارد :

نوع 1 ( تیپ 1 ) : وقتی اتفاق می افتد که شما انسولین کم دارید و یا اصلا انسولین ندارید. پانکراس شما انسولین نمی سازد. این اتفاق در کودکان و نوجوانان می افتد. علت آن هنوز مشخص نشده است. ممکن است به دلیل صدمه به پانکراس و یا بیماری عفونی پانکراس اتفاق بیفتد. و یا ممکن است به دلیل بیماری اتو ایمن  باشد. ( وقتی که بدن به خودش حمله می کند. ) در دیابت نوع 1 شما باید برای تمام عمر انسولین استفاده کنید.

نوع 2 ( تیپ 2 ) : وقتی اتفاق می افتد که شما قادر به استفاده از انسولین خودتان نیستید فاکتورهای زیادی وجود دارد برای اینکه افراد در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به این نوع دیابت قرار بگیرند. مانند نژاد –افراد با پوست تیره –تاریخچه خانوادگی –میزان فعالیت کم –وزن بالا –رژیم پرکالری.

نوع 3 ( تیپ 3 ) : دیابت حاملگی : در خانم حامله ای اتفاق می افتد که قند خون در طول حاملگی بالا می رود، تشخیص و درمان آن خیلی مهم است. چون نه تنها می تواند برای مادر ایجاد مشکل کند برای کودک هم می تواند مشکلاتی از قبیل زایمان زودرس را به همراه داشته باشد.

نوع 4 (تیپ 4 ) پره دیابت : یک حالت خاص برای مردمی که قند خونشان بالا تر از حد نرمال است اما نه خیلی بالا که دیابت نامیده شود.

افرادی که پره دیابت دارند ریسک بالایی برای دیابت دارند. مگر اینکه کارهایی انجام دهند که ریسک ابتلای آنها را کم تر کند. مانند خوردن غذای سالم و فعالیت زیاد

همه این 4 نوع دیابت یک وجه مشترک دارند. قند خون اگر درمان نشود بالا می رود.

 

اثرات قند خون بالا :

قند خون بالا می تواند در طول زمان به عروق خونی آسیب برساند. این اثرات تخریبی در طول زمان و در همه بدن اتفاق می افتد. اما بعضی از اعضاء بدن از حساسیت بیشتری برخوردارند. ارگان هایی مانند چشم ها ، قلب ، کلیه ها به تغییرات قند خون حساس ترند. عروق خونی پاها و اندام تحتانی، عروق خونی مغز همچنین دچار آسیب می شوند که این مسئله افراد مبتلا به دیابت را در معرض سکته مغزی قرار می دهد.

حفظ سلامت :

مهمترین قسمت حفظ سلامت کنترل قند خون می باشد. افرادی که قند خونشان در حد و یا نزدیک اندازه ای که توسط پزشک پیشنهاد شده نگه می دارند، دیر تر دچار عوارض دیابت می شوند و یا از آن پیشگیری می نمایند.

مراحل کنترل قند خون شما به شرح ذیل است :

v     یاد بگیرید که غذای سالم بخورید.

v     به اندازه کافی ورزش کنید.

v     قند خونتان را هم در منزل و هم در مرکز درمانی کنترل کنید.

v     اگر دارو برایتان تجویز شده هر روز بخورید.

v     از تمام وقت هایی که برای ویزیت پزشک خود تعیین کرده اید استفاده کنید.

دومین قسمت مهم در حفظ سلامت نگه داشتن فشار خون در حد نرمال است. افزایش فشار خون مانند افزایش قند خون به عروق خونی صدمه می رساند. وقتی این دو با هم بالا باشند آسیب به ارگان های شما می تواند سریعتر اتفاق بیفتد.

یک شخص دیابتیک با فشار خون بالا ریسک بالاتری برای ایست قلبی ، نارسایی کلیه ، صدمه به چشم ها را دارد.

بهترین راه های کنترل فشار خون مانند کنترل قند خون می باشد.

v     کنترل فشار خون را در منزل و در مراکز درمانی داشته باشید.

v     اندازه مصرف نمک پیشنهاد شده را رعایت نمایید .

v     برنامه ورزشی منظم داشته باشید.

v     وزن خود را کنترل کنید ( در حد وزنی که پزشک به شما پیشنهاد کرده است ).

v     الکل مصرف نکنید.

v     اگر داروی ضد فشار خون برای شما تجویز شده هر روز بخورید.

v     کنترل فشار خون توسط پزشک مربوطه را فراموش نکنید.

سومین قسمت مهم در حفظ سلامتی تلاش جهت پیشگیری از عفونت بخصوص پوست می باشد. افراد دیابتیک بیشتر در معرض عفونت می باشند.

این موارد می تواند به سالم بودن پوست شما کمک کند.

v     کنترل پوست بخصوص پوست پاها ( بالا و پایین ) ، کنترل زخم ها ، تاول ها و سایر آسیب ها.

v     گزارش هر مشکلی به پزشک جهت درمان سریع.

v     تمام واکسیناسیون ها را انجام دهید ( کزاز –نومریتا –واکسن آنفولانزای سالیانه ).

v     هر سال تست جهت TB ( سل ) انجام دهید.

سرانجام مهمترین و اصلی ترین قسمت حفظ سلامت دوری کردن از استرس تا جایی که ممکن می باشد.

وقایع استرس زا بر روی هورمونهای بدن اثر می گذارد. یک هورمون به نام کورتیزول باعث افزایش قند خون می شود. استرس همچنین باعث افزایش فشار خون نیز می گردد.

اگر در زندگی شما استرس وجود دارد تمام راه ها را برای کم کردن استرس انجام دهید ( از قبیل ورزش ، مشاوره ، مدیریت اقتصادی بهتر ، ملاقات خانوادگی ).

علایم کاهش قند خون:

احساس گرسنگی ، لرزش ، تعریق ، عصبانیت و آشفتگی ، طپش قلب و نبض سریع ، لرزش لب ها ، تاری دید ، رنگ پریدگی ، تغییر خلق و خو ، کاهش تمرکز و توهّمات ، تحریک پذیری ، گیجی و منگی.

علایم افزایش قند خون:

تشنگی ، درد شکم ، تهوع و استفراغ ، سردرد ، یبوست ، تنفس سریع ، قرمزی صورت ، گرسنگی هوا ، استشمام بوی استون از نفس

 

انواع انسولین ها

  1.  رگولار : که شفاف است و سریع اثر می کند و زود تر اثرش از بین می رود.
  2.  NPH: شیری رنگ است، دیرتر اثر می کند و دیرتر اثرش از بین می رود.

 

دانلود پمفلت های آموزشی ویژه بیماران دیابتی:

 

- کلیه و دیابت

 

- مراقبت از پا در بیماران دیابتی

 

- مراقبت از چشم در دیابت